Memancing di Pulau Upeh Melaka | Wisata Malaysia - Pancing Mania Blog

Admin | 1:49 PM | 0 comments

<b>Memancing di</b> Pulau Upeh Melaka | Wisata <b>Malaysia</b> - Pancing Mania Blog


<b>Memancing di</b> Pulau Upeh Melaka | Wisata <b>Malaysia</b>

Posted: 18 Aug 2013 07:38 AM PDT

Pulau Upeh biasa dikenal dengan nama 'Liha Das Pedra' yang artinya tempat bebatuan. Selama Perang Dunia Kedua, Pulau Upeh digunakan sebagai pulau pengintai untuk pertempuran yang terjadi di Selat Malaka. Banyak orang juga percaya bahwa pulau ini dulunya merupakan tempat transit dan persembunyian bajak laut. Namun sekarang banyak orang datang di waktu liburan untuk kegiatan memancing di Pulau Upeh Melaka.

Kegiatan memancing di Pulau Upeh Melaka memang sekarang ini sangat digemari oleh banyak orang, namun persiapan tetap harus dilakukan. Pengunjung wajib membawa semua peralatan memancing dan bekal makanan yang dibawa ke atas kapal. Namun, ada hal yang harus diperhatikan saat memancing ke Pulau Upeh, yakni keadaan air laut yang biasanya akan mengalami pasang naik kira-kira pukul 07.00 malam. Sehingga waktu yang paling sesuai untuk memancing adalah pagi hingga petang sebelum pukul tujuh ketika air laut sedang dalam kondisi surut. Waktu yang panjang tersebut juga bisa dipergunakan untuk berkeliling melihat-lihat keindahan Pulau Upeh serta mengenal flora dan fauna yang hidup di sana.

Keasyikan memancing di Pulau Upeh Melaka akan semakin terasa karena, ikan akan sangat mudah untuk didapatkan. Beragam ikan seperti ikan tuka, gelama dan ikan duri merupakan hasil pancingan khas Pulau Upeh. Namun jika air benar-benar telah surut, ikan agak susah untuk didapatkan, paling-paling hanya kepiting dan udang yang mulai muncul dan mencoba untuk menggaet umpan yang digantungkan. Akan lebih baik apabila pengunjung melakukan kegiatan menjala ikan saja. Atau jika pengunjung sudah mulai bosan dengan pancingan yang tidak kunjung disentuh oleh ikan-ikan di Pulau Upeh, melihat kura-kura Hawksbill akan menjadi pengobat kepenatan. Kura-kura ini adalah salah satu jenis paling langka di dunia. Ukuran kura-kura Hawksbill tidak terlalu besar (kebanyakan berukuran sedang) dengan belang kecoklatan dan terang.

Kura-kura ini sangat menyukai tinggal di Pulau Upeh, dan biasa bertelur di sekitar bulan Maret sampai Juni. Namun, pengunjung bisa mendapati beberapa kura-kura kecil bermain-main di malam hari hampir sepanjang tahun.

Klik Objek Wisata Melaka yang lainnya!

Selamat berkunjung!

<b>Memancing di</b> Minyak Beku Beach Johor | Wisata <b>Malaysia</b>

Posted: 26 Sep 2013 07:40 PM PDT

minyak beku beach johor

Memancing di Minyak Beku Beach Johor adalah kegiatan yang paling umum dilakukan di pantai ini saat akhir pekan atau liburan panjang. Pantai Minyak Beku memang tidak seperti pantai-pantai yang lainnya yang sangat cocok untuk berenang. Pantai ini adalah surganya bagi para penggemar memancing.

minyak beku beach johor2Pantai Minyak Beku adalah spot paling baik untuk urusan kegiatan memancing. Sejarah lokal menyebutkan bahwa kawasan pemukiman Minyak Beku didirikan oleh Daeng Ahmad, keturunan jauh kesultanan Bugis, pada tahun 1811. Di bawah pemerintahan Dato 'Temenggung Abdul Rahman Sri Maharaja Johor, pemerintahan Johor bermaksud hendak menyelesaikan pemukiman yang akan dibuat di pantai barat Johor. Daerah yang akan dibuka untuk pemukiman ini, merupakan tempat berdirinya sebuah pohon keruing tinggi yang akan mengeluarkan getah berwarna kuning yang menggumpal dengan mudah. Daerah tersebut pada akhirnya dikenal dengan nama Minyak Beku (yang secara harfiah berarti 'minyak yang menggumpal).

minyak beku beach johor3Meskipun pantai Minyak Beku sangat tidak cocok untuk berenang, cobalah memancing di Minyak Beku Beach Johor. Pantai ini memang dikenal sebagai tempat yang bagus untuk kegiatan memancing sembari menikmati udara yang sejuk. Di dekat pantai desa nelayan tua serta tambang bekas. Pengunjung dapat melihat sekilas pemandangan tempat pengolahan batu atau pengolahan pasir. Beberapa tempat menarik di sekitar Pantai Minyak Beku bisa Anda kunjungi, seperti pemukiman Orang Asli Malaysia, desa nelayan Cina Segenting. Pantai Minyak Beku sendiri berjarak sekitar 8 km dari kota Batu Pahat.

Mengunjungi pantai ini dengan kendaraan umum, dapat dilakukan dari North South Expressway (NSE), mengambil jurusan Peng Yong dan keluar di Interchange 241. Setelah melewati Tongkang Pecah baru masuk ke kota Batu Pahat dengan jarak tempuh sekitar 28km. Dari kota Batu Pahat, Anda dapat menumpang taksi ke pantai Minyak Beku. Jangan lupa siapkan peralatan memancing ketika berkunjung ke pantai Minyak Beku. Hasil pancingan Anda bisa dijadikan oleh-oleh untuk keluarga atau teman yang menunggu di rumah.

Klik Objek Wisata Johor yang lainnya!

Selamat berkunjung!

<b>Memancing di</b> Johor | <b>Pancing</b> Johor

Posted: 12 Oct 2014 01:19 PM PDT

video

Nampakkan SUPERMAN di atas jambatan Kedua Pulau Pinang...masih belum mendapat penjelasan sepenuhnya dari unit risikan jambatan ke-2 Pulau Pinang. Tapi kita harap superman tu taklah melantun masuk dalam laut...f/bk

Raja bomoh dakwa pesawat MH370 'tergantung' antara tiga negara...


Balai Ketibaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) gempar seketika petang semalam selepas muncul seorang lelaki yang mendakwa sebagai Raja Bomoh Sedunia Nujum VIP yang kononnya mampu membuat ramalan berhubung keadaan pesawat MH370 yang dilaporkan hilang sejak Sabtu lalu.

Bomoh terbabit, Datuk Mahaguru Ibrahim Mat Zin, 80, yang berpengalaman lebih 50 tahun mendakwa berdasarkan upacara yang dilakukan selama 30 minit itu, beliau mendapat alamat bahawa kesemua penumpang pesawat terbabit dipercayai masih berada dalam keadaan selamat di satu lokasi tertentu terletak antara Laut China Selatan, Filipina dan sebuah negara asing yang tidak dapat dipastikan."Saya nampak pesawat itu masih tergantung di ruang udara, di tengah -tengah ketiga-tiga lokasi terbabit.

"Saya tak dapat jelaskan secara terperinci soal keselamatan mereka tetapi percaya pesawat itu mungkin berada dalam dua keadaan sama ada diculik oleh pihak tertentu atau disembunyikan di alam ghaib", katanya semalam.

Upacara ritual itu menggunakan peralatan khas iaitu teropong buluh serta bubu mata pancing sebagai simbolik untuk memperoleh alamat terkini berhubung keadaan pesawat terbabit.

Ibrahim berkata, bubu mata pancing terbabit sebagai simbolik penjara di mana pesawat itu dipercayai berada dalam cengkaman pihak tertentu atau ditawan di alam bunian.

"Kita gunakan teropong sebagai simbolik meminta anasir-anasir terbabit untuk membebaskan pesawat terbabit secepat mungkin.

"Upacara yang kita buat turut menggunakan ayat-ayat suci al-Quran iaitu surah Nabi Yunus dan surah Yassin,"katanya.

Dalam upacara tersebut, Ibrahim turut mempelawa beberapa individu daripada pelbagai bangsa termasuk seorang wakil media untuk membuat ritual pembebasan dengan meletakkan bubu mata pancing di atas kepala mereka.

Menurut bomoh yang mendakwa pernah menampar buaya tembaga sehingga mati itu, selain upacara terbabit, seramai 100,000 ahli Persatuan Silat Gayung Ghaib dan Selendang Merah turut melakukan solat hajat serta berdoa semoga pesawat yang hilang ditemui dalam minggu ini.

Katanya, pihaknya sudah melakukan perkara yang sepatutnya dilakukan dan selebihnya terserah kepada Allah SWT.

Beliau berkata, pihaknya mendapat jemputan daripada seseorang yang 'penting' untuk melakukan upacara tersebut semalam.

Ibrahim sebelum ini mendakwa pernah terlibat dalam membuat ramalan untuk kes antaranya berkaitan kes tragedi Highland Tower serta membatalkan ilmu hitam Mona Fendy agar hakim dapat menjalankan tugas di Mahkamah Temerloh, Pahang.- f/bk

Melihat Melepasi Tragedi MH370...


Penerbangan MH370 sudah lebih dua hari hilang. Prognosisnya tentulah tidak positif. Jadi dalam kita berdoa dan berharap, kita juga perlu realistik.

Daripada aspek apa pun dan serapi mana pun kita mendalami tragedi ini, kita terpaksa mengakui bahawa kehilangan pesawat Boeing 777 di Laut China Selatan itu adalah misteri luar biasa.

Hatta sekiranya bangkai pesawat itu ditemui sekalipun, penyiasatan bagi memastikan punca tragedi itu akan mengambil masa.
Yang menjadi tanda tanya adalah bagaimana sebuah pesawat yang begitu besar, begitu canggih, dengan rekod keselamatan yang amat baik dan di tangan seorang juruterbang yang sangat berpengalaman boleh hilang tanpa kesan, tanpa pesanan SOS, tanpa signal dalam apa-apa bentuk pun.

Yang mengacau fikiran kita adalah hakikat ia hilang di satu kawasan yang semakin hari semakin tegang konfrontasi bersenjatanya.

Angkatan tentera Amerika Syarikat, China, Taiwan, Vietnam dan Filipina semua meronda Laut China Selatan. Mereka melakukan latihan di darat, laut dan udara.


Ingatan saya kembali kepada penembakan jatuh penerbangan 007 Korean Air oleh pesawat pejuang Rusia pada tahun 1983, tembakan peluru berpandu Tentera Laut Amerika ke atas penerbangan 665 Iran Air (1988) dan pengeboman pesawat Pan Am 103 ketika terbang di ruang angkasa Lockerbie, Scotland (1988).

MAS sendiri telah mengalami tragedi rampasan udara. Pada tahun 1977, pesawat Boeing 737-200 dengan nombor penerbangan MH653 dirampas oleh orang atau orang-orang yang tidak dikenali dan terhempas di Gelang Patah, Johor. Tragedi itu mengorbankan kesemua 93 penumpang dan tujuh anak kapal.

Dalam kita menunggu jawapan dan kepastian mengenai nasib penerbangan MH370, kita kena akui bahawa kawalan dan pemeriksaan keselamatan di lapangan-lapangan terbang kita, termasuk KLIA, boleh dikira cukup longgar dan santai berbanding di Eropah, Amerika Utara, Australia dan New Zealand. Hatta di lapangan terbang raksasa Dubai pun kawalan dan pemeriksaan keselamatan lebih ketat.

Apakah kita telah membayar harga yang sangat mahal kerana sikap dan standard Dunia Ketiga kita terhadap keselamatan dan pengurusan aset?

Atau apakah ini bala mutakhir akibat rasuah, penyalahgunaan kuasa dan keabaian yang berulang kali dilaporkan berlaku di KLIA?

Tengok saja penangguhan berulang kali pembukaan KLIA 2. Semua releks, semua nampak macam ok dan tidak siapa pun mengaku bertanggungjawab. Business as usual. Wallahuaklam. - A.Kadir Jasin@The Scribe A Kadir Jasin

MH370 a hefty price for 3rd world mentality...


Malaysia has been drawing flak over the lax airport security, which allowed two men with stolen passports to board the MH370 Malaysia Airlines flight, which has been missing since Saturday morning.

Among the possibilities raised is that there could be a terrorism link, or that the flight which was bound for Beijing had been hijacked.

The security gaffe has also been widely reported in the international media.

A livid Home Minister Ahmad Zahid Hamidi lambasted the Immigration Department over this oversight and promised action.

Commenting on the matter, a veteran journalist noted that security at Malaysian airports, including KLIA, were poor compared to airports in Europe.

According to former New Straits Times Group editor-in-chief A Kadir Jasin, security checks were tighter even at the colossal airport in Dubai.

"Have we paid a high price for the attitude and third-world mentality towards security and asset management?

"Is this the repercussion for the corruption, abuse of power and negligence which have reportedly happened repeatedly in KLIA?" he asked in his blog posting.

As a case in point, Kadir cited the continued delay in the opening of KLIA 2.

"Everyone is relaxed... Everything seems fine and nobody wants to accept responsibility (for the delay). Business as usual," he added.- malaysiakini

What happened to Malaysia Airlines flight MH370...


Nearly three days after it disappeared while en route from Kuala Lumpur to Beijing, mystery still shrouds the fate of Malaysia Airlines flight MH370 and the 239 people on board. No debris from the Boeing 777-200ER has been recovered despite an international search involving the navies and air forces of several Asian nations as well as the United States.

Following are some questions surrounding the disappearance and the search, and answers by industry experts who spoke to AFP:

Q: Could the plane have disintegrated in mid-air?

The failure of the plane's pilots to send a distress signal has given rise to speculation there was a sudden catastrophe -- possibly caused by a mechanical failure or an explosion. The lack of wreckage recovered so far also suggests a high-altitude disaster which spread debris across an area too wide to be easily detected.

"If it had been an impact at sea level of the whole craft, chances are more debris will be found immediately," said Chris de Lavigne, an expert on aerospace and defence issues at business consultancy Frost & Sullivan.

Sudden, accidental structural failures are considered extremely unlikely in today's passenger aircraft. This is especially so with the Boeing 777-200, which has one of the best safety records of any jet. Authorities said the plane was at cruising altitude, 35,000 feet (11 kilometres) above sea level, when it last made contact.

"It's the safest point in the flight," de Lavigne said. "It's an extremely safe aircraft with very, very few incidents in its history. This is just overly puzzling."

Q. Have there been other plane mysteries like this?

Air France flight 447 crashed into the Atlantic Ocean in June 2009 while on a flight from Rio de Janeiro to Paris, killing 216 passengers and 12 crew. Debris was not found for days and it took years to locate the wreckage. Investigators eventually concluded that both technical and human error were to blame for the tragedy.

Adam Air flight 574 with 102 people on board disappeared from radar in January 2007, also at its cruise phase during a domestic flight in Indonesia. Debris was found nine days later after an extensive search and it took months to recover the plane's black box. Indonesian authorities said the pilots lost control after becoming preoccupied with malfunctioning navigational equipment.

Q: What are the theories on what happened to MH370?

"One possibility is a mid-air explosion," said Gerry Soejatman, an Indonesia-based independent aviation analyst.

"The other is when there is a simple problem and then the crew tries to diagnose it, gets caught up in it and then they don't realise what's happening and the plane crashes. That's what happened with the Air France case. At the moment, until we find anything, it has to be one of these two scenarios." De Lavigne said that at this stage, with so little information, all possibilities must be considered.

"It's either a serious mechanical failure or something a little bit more sinister," he said.

"It's pretty surprising that there was no SOS call from the plane and it just disappeared. It would lead to the conclusion that something fast and drastic happened."

Malaysian authorities have launched a terror investigation, but are refusing to rule anything out, including a possible hijacking.

Q: Why is it so hard to find evidence?

The region being searched, including the Gulf of Thailand and the South China Sea, are busy shipping lanes with large amounts of flotsam that will complicate the search for any wreckage.

"When they see something, it is not blatantly obvious that it is a wing or tail. They have to go and examine what it is, it takes time," Soejatman said.

Q: Why have authorities not picked up any signals?

Aircraft have an Emergency Locator Transmitter (ELT) which is designed mainly for when the plane crashes on land and pilots are still trying to control it. In the event of a major crash, it may not work.

"Basically what this beacon does is simply say 'I've been activated, find me!'" Soejatman said. "It is not fool-proof but it is the best thing that we have at the moment."

The plane also has a "black box" consisting of the cockpit voice recorder and the flight data recorder. If immersed in water they should activate a "pinger" that can draw investigators to the location. However, the sound cannot be heard over long distances.

"You need a ship equipped with a listening sonar to pick up the signal within the area," Soejatman said, cautioning however that the shallow waters of the MH370 search site could create interference.

Aircraft like the Boeing 777-200ER can also be equipped with ACARS (Aircraft Communications Addressing and Reporting System) which sends short messages to ground controllers -- either automatically or manually depending on the airline.

"If Malaysia Airlines does have these messages, that would be very useful" to determine events before it lost contact, Soejatman said. "The question is whether they have it or not."

Q: Is security at Kuala Lumpur International Airport questionable?

Revelations that at least two people aboard the plane were using stolen European passports have heightened fears about a security breach. Rohan Gunaratna, a terrorism expert at Singapore's Nanyang Technological University, said the passport issue could indicate a "glaring flaw" in the airport's immigration clearance.

He noted that Interpol maintains a database of stolen passports that should have raised alarms at the immigration counter.

"There are two categories of people who use these (stolen passports) -- criminals and terrorists," he said. – AFP

Six important facts you're not being told about lost Malaysia Airlines Flight 370


cheers.

Pancing Mania Blog:
Kami menyediakan berita terbaru dan live mengenai aktiviti - aktiviti Memancing dan tip memancing Malaysia dan negeri - negeri di Malaysia dengan percuma. Tinggalkan komen anda di kotak komen untuk Support Blog ini!

0 comments